Ora exactă în românism

author
3 minutes, 25 seconds Read

Feria del Libro Rumano, Getafe, Madrid, Spania

Olteni, poante, ardeleni, cărți, moldoveni, port național, pui de moroșeni, horincă, jocuri populare, poezie, proză, emoție, trăire și simțire românească. În Spania. Târg de carte românească.

Nu am văzut nicio manifestare în România cu atâtea ii (asta-i o cămașă cu motive naționale, cu care se îmbracă românii din diaspora), cu atâta căldură în priviri și cu atâta iubire de România.

P`aci, pe la noi (vorba românului), nu prea se mai discută aprig despre ai noștri oameni de seamă care au dat brânci sentimentelor românești. Eminescu a fost scos din manuale (știu, e clișeu, toți zic asta, dar e cumplitul adevăr de azi), despre Constantin Noica nu mai amintesc nici corifeii lui de tristă prezență, Eliade este actual doar în conștiința Occidentului, că, de, nu opera contează ci doar un moment de exaltare din tinerețea lui, pe Eugen Ionescu îl știu doar cei care trec printr-o școală de teatru, iar Cioran a ajuns citate pe rețelele de socializare. Norocul e că Nichita Stănescu are un cont de Facebook, pe care îl urmăresc, și mai postează cineva necuvinte p`acolo. De Vulcănescu, de Radu Gyr, de… nu mai contează. Ideea e că aici e pustiu.

Ei bine, în diaspora nu e pustiu. Au venit români din Spania, Turcia, Irlanda, Italia (nu mai știu din câte țări, v-am zis, asta nu e o cronică), Asociații culturale, secretari de stat, jurnaliști, televiziuni, poeți, normal, scriitori, si, claro, spanioli iubitori de literatură românească, păi cum să nu te simți bine?

Apropo.

 „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește”, un proiect inițiat de Centro Cultural La Tierra Tracia – Asociación Socio-Cultural Romanati.

Standuri de carte, vitrine frigorifice cu slană și salamuri, discursuri despre cultură, recitaluri de poezie, folk, Tic Petroșel, muzică de calitate, hore, ansambluri, hai că v-am plictisit.

Imaginați-vă o adunare de români care și-au sărbătorit ziua de naștere în aceeași zi. Spaniolii de la centrul cultural care a găzduit evenimentul s-au prins imediat cum stă treaba și au băgat la terasă mici la 1,80 euro bucata, cu pâine și muștar. Ca picanterie, dacă vrei o cinzeacă în Spania, ceri un ciupito – „chupito”.

De menționat românii din Irlanda, Viorel Ploeștenu și Dorina Șișu, cu un stand bogat de literatură, dar și cu toată inima la ei (sigur știți Revista Itaca, Dublin), de la Cluj Napoca, Octavian Irimies, îmbrăcat în port dacic, cu o carte minunată din perioada precreștină, Vasile Muste, coordonatorul târgului de carte românească, Felix Nicolau, care nu are nevoie de prezentare, pentru că îl știți, Mircea G. Florescu de la Centrul Cultural La Tierra Tracia, realizator TV, inițiator de proiecte culturale românești în Spania, Nicolae Coande, poet, păstor de literatură, slătinenii Nicolae Dincă, Aurel Furtună și Valeru Ciurea, care ne-au făcut serile mai vesele.

De remarcat și ghidul nostru din Madrid, Bodo, un hombre cu ochii tineri.

Nu pot să scriu aici despre toți românii, fie din diaspora, fie din țară, care au fost prezenți. Aș umple două pagini.

Mai zic doar de Direcția 9, mișcare culturală din România care descoperă și promovează tineri poeți, prin organizarea de concursuri literare și evenimente literare. Concursul național Traian T. Coșovei este unul dintre cel mai importante pentru literatura română din ultimul timp, prin intermediul căruia au fost descoperite tinere talente autentice. Președintele Direcției 9 este Adrian Suciu, care este poet și realizator TV.

Gata.

Eu sunt Cristian Ghica și v-am prezentat Știri din România, disculpar, Știri din Spania.

Feria del Libro Rumano, Getafe, Madrid, Spania.

Acolo unde se dă ora exactă în românism.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *